Sveiki! Senokai nesidalinau su Jumis, mielieji, savo sveikuoliškais receptais :)
Šiandien norėčiau pasidalinti atradimu sau - tai tortai, kurie gaminasi ne orkaitėje, o šaldytuve! Kuriuos valgai ir tuo pačiu lieknėji, gražėji, jaunėji :D Stebuklas? O gi visai ne. Labai pamėgome šiuos tortukus, gaminu juos gan dažnai (pažadu įkelti daugiau receptukų) ;) Privalumų daug - šie tortukai labai tinka vasaros desertams prie kavos ar arbatos! Tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir pavakariams; yra nelabai kaloringi (žr. lentelę apačioje). Tortai gaunasi ne tik skanūs, bet ir sveikuoliški - be jokių E, stabilizatorių, konservantų, dažiklių ir pan. Jeigu netoleruojate pieno produktų - galite laisvai daryti kokosinio jogurto, kokosų pieno tortuką. Visų šių tortų vienas iš ingredientų - želatina. Būtent ji duoda didžiulę naudą sveikatai. Šis stebuklingas ingredientas daro teigiamą poveikį Jūsų plaukams, odai, nagams ir sąnariams. Jeigu įtrauksite šį maisto produktą, kuris turtingas baltymo ir kolageno, į savo racioną, nors ir nedideliais kiekiais (kaip pvz. tokio tipo tortukas) - tai padės pašalinti kolageno deficitą Jūsų organizme. O kolagenas, kaip žinia, yra būtinas mūsų grožio ir sveikatos komponetas.
Argi nenuostabu - valgai desertą, o nuo jo ne storėji, o jaunėji ir gražėji? Tiesiog pasaka...
Taigi, šiandien pasidalinsiu savo nauju desertiniu receptuku - dviejų sluoksnių tortas (maskarponės + braškių-kokosinis jogurtinis sluoksniukas) su labai skaniu pagrindu. P.S., galima daryti ir be pagrindo, kaip kam skaniau.
Ingredientai:
- Pirmajam viršutiniam maskarpone sluoksniui:
- 250 g. maskarponės sūrio;
- 50 g. kokoso pieno;
- 180 g. neriebios varšės (0,5 proc. riebumo);
- 10 g. želatinos;
- agavos sirupas arba medus - pagal skonį (bet tik ne cukrus ar saldikliai (!!!)
- Antram - kokosiniam-jogurtiniam sluoksniui:
- 250 g. kokosinio jogurto "Ko-ko";
- 200 g. braškių (arba mėlynių);
- 50 g. kokoso pieno;
- 1 v.š. "chia" (ispaniško šalavijaus sėklų);
- 10 g. želatinos;
- Torto pagrindas:
- 3 kiaušinių baltymai
- 2 v.š. ryžių miltų
- 1 v.š. migdolinių miltų
- 1 a.š. agavos pagal skonį (galima dėti ir medaus);
- druska (ant peilio galiuko);
- Papuošimas ir intarpas:
- 70 g. juodo šokolado virš 72 proc. kakavos masės (karštam šokoladui ant torto viršaus);
- 10 g. juodo šokolado virš 72 proc. kakvos masės (intarpui tarp torto sluoksnių).
- 100 g. braškių (papuošimui, bet galima naudoti ir intarpui);
- 1 vnt. persikas (arba kitas pageidaujamas vaisius)
- Paruošiame formą būsimam tortukui. Tortukams naudoju silikonines formas, kadangi labai lengvas išėmimo procesas.
- Šiltame virintame vandenuke ištirpiname želatiną (200 ml. vandens 20 g. želatinos), pakaitiname ant mažos ugnies, maišome, kol visiškai ištirps. Biski duodame atvėsti.
- Tuo metu sumaišome maskarponės sūrį, varškę, kokoso pieną ir agavos sirupą, įpilam 100 ml (t.y. pusę paruoštos želatinos) ir sublendaruojame iki vientisos masės. Išpilstome į formą ir pabarstome supjaustytu juoduoju šokoladu. Pastatome į šaldytuvą, kol sustings.
- Tuo metu ruošiame torto pagrindą: suplakame kiaušinių baltymus su agava ir druska iki standžių pūtų, įdedame ryžių ir migdolų miltus, viską gerai išmaišome.
- Paruošiame kepimo formą, ją išklojame kepimo popieriumi (aš jį dar patepu kokoso aliejumi, kad nepriliptų biskvitas) ir padarome blyną. Pašauname į orkaite (preliminariai įkaitintą iki 150-160 C) 15 min. Ištraukiame, kad biskvitas atvėstų.
- Tuo metu darome 2 sluoksnį: sublendaruojame kokosinį jogurtą, braškes, kokoso pieną ir agavos sirupą, įpilame 100 ml. ištirpintos želatinos ir įberiame chia sėklų, viską gerai išmaišome ir užpilame ant pirmojo torto sluoksnio. Ant viršaus uždedame tortuko pagrindą ir pašauname porai valandų į šaldytuvą!
- Ištraukiame tortą iš šaldytuvo, ant viršaus padedame tortui skirtą lėkštę ir apverčiame "aukštyn kojom" (padarom"Upside-down"). P.S., atsargiai su tortuko kraštais, geriau būtų, kad prieš apverčiant tortą, kraštus atsargiai atskirtumėte nuo formos.
- Toliau valia Jūsų fantazijai - galima palikti tokį baltą variantą, tik uždėti porą uogų ir pabarstyti smulkintais migdolų riešutais, arba daryti kaip paveikslėlyje ;)
- Papuošimas karštu šokoladu, braškėmis ir persiku: skersai supjaustome braškes ir supjaustome gabaliukais persiką, išdėliojame viduriuką.
- Paruošiame karštą šokoladą: ištirpiname juodą šokoladą, įpilame +/- 50 g. kokoso pieno, gerai išmaišome ir leidžiame biski atvėsti. Tada pilame ant tortuko kraštų, kad šokoladas pasiskirstytų tolygiai ant viršaus ir biski "nuplauktų" ant šonų.
- Kai pabaigsite puošti - vėl trumpam padėkite tortą į šaldytuvą, kad šokoladas sustigtų.
Skanaus! :)
Toliau apie tortuko kaloringumą. Palyginimui vieno glaistyto varškės sūrelio (pvz., "Uriga" su vanile 50 g.) kaloringumą sudaro 181,5 kcal, o šio tortuko 50 g. - 84,4 kcal.
MAISTINĖ VERTĖ (100 g/ml)
Energinė vertė | 168,88 Kcal |
Angliavandeniai | 8,32 g |
Baltymai | 5,83 g |
Riebalai | 10,73 g |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą