Šiandien su Jumis norėčiau pasidalinti varškės spurgų receptuku ir savo įspūdžiais, gaminant šį skanų patiekalą :) Anksčiau neteko jų gaminti pačiai, visada galvojau, kad tai pernelyg sudėtinga. Tačiau neseniai išbandžiau. Ieškojau tinkamo recepto, tačiau praktiškai visuose receptuose buvo naudojami ingredientai, kurių savo mityboje nenaudoju – cukrus ir kvietiniai miltai. Todėl teko paeksperimentuoti ir paieškoti sveikesnio ir mūsų organizmui naudingesnio varianto. Vualia! Atradau :) Eksperimentas pavyko iš pirmo karto – cukrų pakeičiau agavos sirupu, o baltuosius miltus – kukurūzų miltais (ps., kukurūzų miltuose nėra gliteno). Spurgytės gavosi labai gražios, skanios, tiesiog tirpstančios! Tačiau kai kitą kartą bandžiau atkartoti – jos nesigavo, nes galvodama "kas čia tokio, jeigu įdėsiu iš pradžių varškę, o paskui kiaušinį ir miltus?" Žodžiu, kad tikrai pavyktų, geriau daryti tiksliai taip, kaip parašyta ir nekaitalioti gaminimo ir ingredientų maišymo eiliškumo, nes cheminei reakcijai tai labai svarbu... Taigi, pirmyn!
Jums reikės šių ingredientų:
- 360 g. varškės (naudojau du pakelius po 180 g. - vieną 9 proc., kitą 0,5 proc. riebumo)
- 70 g. kukurūzų miltų (naudojau "Ustukio malūnas")
- 1 vnt. kiaušinis
- 1/2 a.š. sodos, gesintos citrinų sultimis
- skiltelės šviežios citrinos
- 3 a.š. agavų sirupo (jeigu norite saldžiau - atitinkamai daugiau sirupo)
- rapsų rafinuotas aliejus kepimui (sveikesnis variantas būtų kokosų aliejus)
Gaminimas:
- suplakame kiaušinį kartu su agavos sirupu;
- įmaišome šakute varškę;
- imam pusę arbatinio šaukštelio sodos ir išspaudžiame citrinos sultis tiesiai į šaukštelį (soda pradės putoti, tas putas įmaišome į masę (p.s., visa soda turi būti gesinta citrinos sultimis - turi likti tik putos ant šaukštelio);
- tada per sietelį praleidžiame kukurūzų miltus ir užmaišome spurgų tešlą;
- įkaitiname nedideliame puode aliejų (aliejaus reikės tiek, kad apsemtų spurgytes);
- suformuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir atsargiai nuleidžiame į įkaitintą aliejų.
- Jeigu viską darėte teisingai - skrudinamos spurgytės "išaugs".
- Kai spurgytės gražiai paruduoja - galite jas išimti ant lėkštutės, užklotos popierine servetėle, kad aliejus įsigertų. P.S., pernelyg neperkaitinkite spurgų. Aš skrudinau ant vidutinės ugnies, kartais pamažindama, tuomet geriau "išauga" :)
- pagamintas spurgas gražiai išdėliokite ir jeigu mėgstate cinamoną - pabarstykite jas. Skanaus!
MAISTINĖ VERTĖ (vienos spurgos)
Energinė vertė | 51,48 Kcal |
Angliavandeniai | 3,28 g |
Riebalai | 3,10 g |
Baltymai | 2,80 g |
Tik ką bandžiau kepti.. Viską dariau griežtai pagal receptą. Naudojau natūralisimo gluten free kukurūzų miltus, o kepimui kokosų aliejų.
AtsakytiPanaikintiDeja, visiškas fiasko! Idėjus spurgytes į aliejų jos išskydo ☹️. Dėjau daugiau miltų - tas pats.. Mažinau ugnį, tačiau vis tiek geriausių atveju gavosi gražiau apskrudęs viršus bet viduje tešlą minkšta, ne porėta. Tada dar kiekvieną spurgytę apvoliojau miltuose, paplojau ir gavosi... Kepti varškėčiai (blynukai). Dėl skonio, sako, nesiginčijama, bet aš įdėčiau truputi druskos ir gal dar vanilės.